Lezzet Serüveni

Lezzet Serüveni

Sütler En Doğal Ortamından Karacabey Yöresinden Katkısız doğal ortamında beslenerek yetişen hayvanlardan sağılıp toplanır. Çok Özel tanklarda dinlendirilip sterilize edilir.

Sütler standardizasyon işlemine tabi tutulur;

Bu aşamada süt  en uygun yağ oranına getirme işlemine geçilir. Steril ortamda sütün yağ oranı olması gereken seviyeye getirilir. Sütün yüksek yağlı oluşu peynirin kalitesini arttırır anlamına gelmez çünkü kazan sütünde yağ oranı arttıkça peynir altı suyu ile kayıplar artmaktadır. Bu nedenle peynir sütünde yağ oranı standardizasyon işlemi ile belli bir düzeyde bu işlem ile sağlanır

Sırada Pastörizasyon işlemi;

Sütün pastörize edilmesinin başlıca iki amacı bulunmaktadır.

– Hijyenik amaç: Zararlı mikroorganizmaların ortadan kaldırılması

– Teknik amaç: Diğer mikroorganizmaların sayısının azaltılması

Ayrıca pastörizasyon ile % 1-10 oranında randıman artışı da sağlanmaktadır. Oysa çiğ sütten yapılan peynirlerde patojen mikroorganizmalar uzun süre canlı kalabilmektedir. Bu nedenle üretimden hemen sonra tüketime sunulacak peynirler için sütün pastörize edilmesi tüketici sağlığı açısından önemlidir.

Mayalama

Pastörizasyondan sonra sütün ısısı mayalama sıcaklığı 28-32°C ye soğutulur. 28-32°C ye soğutulan sütlere mayanın kuvvetine göre 1,5-2,5 saatte pıhtılaşma olacak şekilde maya ilave edilir.

Pıhtılaşma

Mayalanan süt pıhtılaşmaya başlar. Pıhtı kesim olgunluğu geleneksel yöntemlerle parmak daldırılarak veya bıçak gibi keskin bir şeyle pıhtı sıkılığı kontrol edilerek yapılır. Genel olarak yumuşak peynir yapım yöntemlerinde 1,5-2,5 saat uygun düşmektedir. Pıhtı kesim olgunluğuna geldiğinde 3 cm3 veya 2 cm3 lük parçalar halinde kesilir. Parçalama işleminde pıhtının fazla hırpalanmamasına dikkat edilmelidir. İşlenmiş pıhtı baskı teknelerinde veya bulgar usulüyle yapılıyorsa mayalanmanın yapıldığı teknede pıhtı yarım saat doğal süzmeye bırakılır.

Presleme ve tuzlama işlemi

Pıhtı kendi halinde süzüldükten sonra 2-3,5 saat baskılı süzme işlemine tabi tutulur. Baskı işlemi tamamlanan teleme, kalıplar halinde kesilerek % 14- 20 bomeli salamuraya atılır. Salamura öncesi teleminin asitliğinin 15-20 SH olacak şekilde dinlendirilir. Telemenin 10-15°C lik salamurada kalış süresi 2 saat ile 12 saat arasında değişmektedir.

Ve olgunlaştırma aşaması…

Peynirin cinsine göre 90 ila 120 gün arası özel depolarımızda bekletilerek lezzet kazanması sağlanır.

X